
Ako oklamať hlad
Nedeľa 3. 12. 2006
Tiež to poznáte? Celý deň ste sa statočne držali, ale večer je celá vaša snaha definitívne "v ťahu". Prepadne vás vlčí hlad, nasmeruje vaše kroky k chladničke a hneď zabudnete na všetky svoje predsavzatia. Máme pre vás niekoľko jednoduchých trikov, ktoré vám môžu pomôcť.
Dajte si pauzu
Keď človeku naozaj chutí, najradšej by po prvej porcii pokračoval ďalej. Je potrebné povedať: "Stop!" Vyčkajte tri minúty. Vedci zistili, že túžba dopriať si prídavok nás opustí už po krátkej chvíli.
Najedzte sa dosýta
Vlčí hlad prichádza vždy, keď málo jete. Telu chýbajú dôležité výživné látky, klesá hladina cukru v krvi a prichádza obrovská chuť na jedlo. Najlepšie urobíte, keď budete jesť päť až šesť malých porcií denne. Tie naplnia žalúdok rovnomerne a udržia hladinu cukru na stabilnej úrovni.
Doprajte si (s mierou)
Zákazy nemajú význam. Vlastne skôr stupňujú chuť a dodržať ich potom býva dvakrát ťažšie. Pokojne si doprajte jeden prúžok čokolády a pomaly si ho vychutnávajte.
Vytlačiť
Poslať e-mailom
Víno až po jedle
Pokiaľ si k jedlu radi vypijete pohár vína, nepite ho nikdy pred jedlom. V tom prípade totiž rýchlo stúpne hladina cukru a automaticky potom zjete viac jedla.
Chce to osvetlenie
Ďalšia z odborných štúdií uvádza, že ľudia najčastejšie maškrtia v prítmí. Je to v podstate hra na schovávačku so sebou samými. Pri tlmenom svetle sa cítime byť neviditeľní a máme preto i menšie zábrany.
Nedostatok spánku
Telo pri nedostatku spánku produkuje väčšie množstvo kortizolu a ghrelinu. A práve tieto hormóny mávajú za následok záchvaty vlčieho hladu.
Hlad alebo smäd?
Hovorí sa, že hlad je prezlečený smäd. A niečo pravdy na tom bude. Skôr, než zjete nejaký ten hlt, skúste vypiť pohár minerálky alebo bylinkového čaju. Je dosť možné, že vášmu telu chýbali práve tekutiny.
Čo nás zasýti
Siahnite po tmavom chlebe alebo celozrnnom rožku, celozrnných cestovinách či po kapuste. Keď dostanete chuť na nejakú drobnosť, skúste mrkvu, ovsené sušienky bez cukru, horkú čokoládu, jablka, reďkvičky alebo biely jogurt.
Autor: Táňa Václavková
Nedeľa 3. 12. 2006
Tiež to poznáte? Celý deň ste sa statočne držali, ale večer je celá vaša snaha definitívne "v ťahu". Prepadne vás vlčí hlad, nasmeruje vaše kroky k chladničke a hneď zabudnete na všetky svoje predsavzatia. Máme pre vás niekoľko jednoduchých trikov, ktoré vám môžu pomôcť.
Dajte si pauzu
Keď človeku naozaj chutí, najradšej by po prvej porcii pokračoval ďalej. Je potrebné povedať: "Stop!" Vyčkajte tri minúty. Vedci zistili, že túžba dopriať si prídavok nás opustí už po krátkej chvíli.
Najedzte sa dosýta
Vlčí hlad prichádza vždy, keď málo jete. Telu chýbajú dôležité výživné látky, klesá hladina cukru v krvi a prichádza obrovská chuť na jedlo. Najlepšie urobíte, keď budete jesť päť až šesť malých porcií denne. Tie naplnia žalúdok rovnomerne a udržia hladinu cukru na stabilnej úrovni.
Doprajte si (s mierou)
Zákazy nemajú význam. Vlastne skôr stupňujú chuť a dodržať ich potom býva dvakrát ťažšie. Pokojne si doprajte jeden prúžok čokolády a pomaly si ho vychutnávajte.
Vytlačiť
Poslať e-mailom
Víno až po jedle
Pokiaľ si k jedlu radi vypijete pohár vína, nepite ho nikdy pred jedlom. V tom prípade totiž rýchlo stúpne hladina cukru a automaticky potom zjete viac jedla.
Chce to osvetlenie
Ďalšia z odborných štúdií uvádza, že ľudia najčastejšie maškrtia v prítmí. Je to v podstate hra na schovávačku so sebou samými. Pri tlmenom svetle sa cítime byť neviditeľní a máme preto i menšie zábrany.
Nedostatok spánku
Telo pri nedostatku spánku produkuje väčšie množstvo kortizolu a ghrelinu. A práve tieto hormóny mávajú za následok záchvaty vlčieho hladu.
Hlad alebo smäd?
Hovorí sa, že hlad je prezlečený smäd. A niečo pravdy na tom bude. Skôr, než zjete nejaký ten hlt, skúste vypiť pohár minerálky alebo bylinkového čaju. Je dosť možné, že vášmu telu chýbali práve tekutiny.
Čo nás zasýti
Siahnite po tmavom chlebe alebo celozrnnom rožku, celozrnných cestovinách či po kapuste. Keď dostanete chuť na nejakú drobnosť, skúste mrkvu, ovsené sušienky bez cukru, horkú čokoládu, jablka, reďkvičky alebo biely jogurt.
Autor: Táňa Václavková
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára