štvrtok 19. júla 2007

Jedlo a zubný kaz !!! no mam jeden :(au ale aj tak si ten zub musim vytrhnut :)







Jedlo a zubný kaz kazdy by chcel mat taketo zuby nie ?????????,
Utorok 10. 7. 2007
Jedlo je jedným z troch najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú vznik zubného kazu. Vplyv výživy je dôležitý nielen po prerezaní zúbkov dieťatka (posteruptívny lokálny účinok), ale aj počas zakladania a vývoja zubov (preeruptívny účinok). Preto je veľmi dôležitá strava tehotnej a dojčiacej matky.
Nedostatočný príjem vitamínu D, fluóru, železa, bielkovín, tukov a vhodne volených cukrov spôsobuje poruchy mineralizácie, čo sa môže prejaviť zmenou tvrdosti a priepustnosti skloviny, a tým sa zvyšuje náchylnosť zuba na vznik kazu.
Pozor na cukry!
Posteruptívny - lokálny účinok stravy: najškodlivejšie sú nízkomolekulárne cukry- sacharóza, laktóza, fruktóza a glukóza. Dôležitý je nielen typ cukru, ale aj jeho forma, frekvencia jeho príjmu a čas podávania. Menej škodlivé sú cukry podávané v tekutinách ako cukry lepivé a pokiaľ ich prijímame spolu s hlavnými jedlami. Tieto cukry sa nachádzajú nielen v sladkostiach, ako sú cukríky alebo čokoláda, no aj ovocných šťavách, ovocí, v ovocných a instantných čajoch, instantných kašiach. Čerstvé ovocie a šťavy obsahujú okrem cukrov aj kyseliny, ktoré môžu poškodzovať zubné tkanivá. Preto neodporúčame deťom prisládzať jedlo ani nápoje. Sladká chuť je pre dieťa veľmi príjemná, ľahko si na ňu zvykne a nesladené potom odmieta. Na pitie odporúčame nesladené nápoje a ak chceme dieťaťu dopriať sladkosti, urobme to po jedle. Po ich príjme by mala nasledovať ústna hygiena.
Vytlačiť
Poslať e-mailom
Vítaná sladkosť
Jedinou sladkosťou, ktorá je "vítaná", je žuvačka bez cukru. Spôsobuje zvýšenú tvorbu slín, a tým rýchlejšie odplavovanie zvyškov potravín, rozpúšťanie cukrov a neutralizáciu kyselín.
Čo je dôležité?
Na záver možno povedať: je dôležité, čo naše deti jedia, ako často počas dňa jedia a či vždy po jedle nasleduje ústna hygiena.
Autor: MUDr. Eva Čačová

Žiadne komentáre: