štvrtok 19. júla 2007

najpopularnejsie diety !!!!


Najpopulárnejšie diéty
Utorok 22. 8. 2006
Len ťažko by sa našiel niekto, kto nikdy v živote neskúsil žiadnu diétu. Ktoré z nich sú ale najpopulárnejšie a prisahá na nich najviac ľudí?
Prakticky každý mesiac sa objaví nová správa o zázračnej diéte, ktorá stopercentne funguje a zbaví vás prebytočných kíl behom niekoľkých hodín. Väčšina z nich má pritom len veľmi krátkodobé trvanie a mizne rovnako rýchlo ako sa objaví. Americkí vedci sa pokúsili zmapovať, ktoré z diét sú najznámejšie, najpopulárnejšie a verí im najviac ľudí. Viete, ktoré to sú?
Cambridgeská diétaSystém cambridgeskej diéty spočíva v konzumácii instantných potravín ako sú rôzne tyčinky, polievky, kokteily. Každý deň si môžete zvoliť len tri výrobky podľa svojej chuti. Váš denní kalorický príjem sa údajne redukuje na približne 2000 kJ. Pritom doporučený denní príjem pre chudnúcu osobu je 5000 kJ. Cambridgeská diéta je vhodná pre extrémne obézne ženy. Nedá sa povedať, že je zdravá, pretože vynecháva také jedlá ako zelenina a ovocie. Zároveň vás neučí novým a lepším stravovacím návykom, takže po skončení sa veľmi pravdepodobne stretnete s jo-jo efektom. Obľúbená je predovšetkým v Spojených štátoch a v Anglicku.
Vytlačiť
Poslať e-mailom
Atkinsonova diétaÚhlavnými nepriateľmi tejto diéty sú sacharidy. Preto zakazuje konzumáciu ryže, pečiva z bielej múky, zemiakov, cukru, medu, zakázané ovocie (melón, banány) a sladkej zeleniny. Doporučenými potravinami sú mäso, mlieko, vajcia, čokoláda, olivový olej a mliečne výrobky. Základné zásady hlásajú jesť primerané porcie, nejesť po 20.hodine, na desiatu si dať ovocie a piť nesladené produkty. Zároveň zakazujú hladovať.
Predovšetkým Američania si tento spôsob stravovania nemôžu vynachváliť. Naozaj strácajú kilá, ale pokles je spôsobený hlavne premenou svalovej hmoty na tuk, ktorý váži menej, hoci spáli menej energie. Ak si ale myslíte, že za skúšku tejto diéty nič nedáte, mýlite sa. Ako náhle prejdete na uvedený spôsob stravovania a rozhodnete sa skončiť, okamžite priberiete. A mimo iného vďaka nízkej konzumácii zeleniny a preferovanie tučného mäsa je veľmi nezdravá.
Diéta podľa krvných skupínTeória lekára Petera D´adamo tvrdí, že pre príslušníkov určitej krvnej skupiny existujú potraviny, ktoré ich telu prospievajú a naopak, tie, ktoré mu škodí a spôsobujú obezitu.
Pokiaľ máte skupinu 0 sú pre vás vhodné; ryby, melónové semienka, fazuľa, ryža, minerálky, zelený čaj, zelenina, ovocie a biele mäso. Vyhýbajte sa obilninám, obilným výrobkom, zemiakom, mliečnym výrobkom, kyslému ovociu, lososu, kaviáru, husaciemu mäsu, maku, orechom (okrem vlašských).
Ak vlastníte skupinu A, doprajte si obilniny, obilné potraviny, rastlinnou stravu, sladkovodní ryby, arašidy, melónové semienka, strukoviny, ryžu, chren, kávu a červené víno. Zároveň sa rozlúčte s mliečnymi výrobkami, mäsom, údeninami, tukmi, pistáciami a plodmi mora.
Ak máte krvnú skupinu B pochutnávajte si na mliečnych výrobcoch, vajíčkach, rybách, ryži a zelenine. Zabudnite na obilniny, bravčové mäso, hydinu, šošovicu a morské plody.
Ak vám v žilách koluje krv skupiny AB, potom sa prejete k štíhlosti obilninami, rastlinnou stravou, mliečnymi výrobky, vajíčkami, králičím a jahňacím mäsom, ovocím, zeleninou, rybami a orechmi. Nesmiete dať do úst hovädzie a bravčové mäso, maslo, kukuričné a plesňové syry.
Hoci je táto diéta obľúbená v celej Európe, nie je ničím podložená a nikdy nebola dokázaná.
Zónová diétaJe založená na príjmu potravy s vyváženým pomerom sacharidov, bielkovín a tukov. (Presnejšie 40% sacharidov, 30% tuku, 30% bielkovín). Žiadne jedlo by nemalo presahovať 2000 kj. Zároveň vás naučí pravidelnému stravovaniu, pretože maximálne časové rozpätie medzi jedlami sú 4 hodiny. Posledné jedlo si možno dopriať tesne pred spaním.
Diéta povoľuje potraviny ako je kuracie mäso bez kože, morské plody, ryby, celozrnné potraviny, zelenina a tofu. Zónová diéta nie je krátkodobá záležitosť a je potrebné ju prijať ako nový spôsob stravovania, na ktorý si treba zvyknúť a vďaka nemu si udržíte zdravú váhu.
Autor: zdv

Žiadne komentáre: